Tweede keer voorbereiden op het NK Cross in 2023

De voorbereidingen en het NK Cross van 2023 van afgelopen februari zitten nog redelijk vers in het geheugen. Begin oktober was ik een grove kalender voor mezelf aan het samenstellen voor komende winterperiode. En na mijn eerste plaats bij het NK Cross wil ik kijken of ik deze ook volgend jaar kan verdedigen.
Op de site van de Atletiekunie lees ik dat het NK Cross voor 2024 en 2025 is toegewezen aan Eersel. De data staan er niet bij, daarvoor wordt je verwezen naar de website van de organisatie. Op deze site lees ik dat het NK al op 16 en 17 december 2023 wordt georganiseerd, dat wordt trainen dus. Een groot deel van mijn programma in het najaar ligt al vast, maar een paar crossjes als voorbereiding ertussen krijgen moet mij wel lukken.

KAV Holland Cross, Spaarndam (05-11):
Direct na de trails in Den Helder en Schoorl van de weken ervoor stond de cross in Spaarndam al op het programma. Het is een vlak rondje bij de wielerbaan maar door de regen van afgelopen weken was “prut tot achter je oren” gegarandeerd. Hoe glad het was merkte ik al in de eerste bocht toen de loper naast mij vol voorover de prut in dook.
Zelf blijf ik goed op de been. Wel loop ik een beetje in een niemandsland. Een groepje snelle lopers is er vandoor en achter mij is een gat gevallen. In de vier ronden haal ik eigenlijk alleen nog een paar lopers in die bij de eerste groep zijn afgevallen en ook duidelijk te hard zijn gegaan. Al met al een goede wedstrijd waarin ik eerste wordt in mijn leeftijdsklasse bij de M45.
Ik moest deze cross toch even lopen want de komende weekenden zal het er niet van komen. Ten eerste zit ik zelf in de organisatie van een cross in Wijk aan Zee en ten tweede ben ik ook een weekend vrijwilliger bij een trailrun in Castricum.

Duincross Den Helder (03-12):
Na een paar weken zonder zelf mee te lopen in wedstrijden zijn we naar de Duincross in Den Helder gegaan. Het is de eerste keer dat ik aan deze cross mee doe en ik ben benieuwd naar het parcours. Van een aantal andere lopers had ik gehoord dat het nogal pittig zou zijn.
Nu is het parcours inderdaad heuvelachtig en zit er een stuk paardenpad en strand in maar naar mijn idee ook wel erg veel verharde stukken bestaande uit schelpenpaden en asfalt. Wel is het op een aantal stukken verraderlijk glad door de ijzel van de nacht ervoor. Voorzichtig aan dus want voor je het weet sloop je meer van jezelf dan je lief is.
In de cross zelf kan ik aardig mee komen en schuif ik langzaam van groepje naar groepje naar voren. Echt makkelijk gaat het niet. Ik heb een zwaar gevoel in mijn benen en het ontbreekt mij aan echte kracht. Ik ga ervan uit dat ook wel wat te maken heeft met de verkoudheid die ik heb opgelopen.
Toch lukt het mij om het laatste stuk nog goed te versnellen en heb ik een mooie eindsprint met een medeloper. Net voor we de eindsprint inzetten ben ik nog een andere loper voorbij gegaan. Degene waarmee ik de eindsprint heb bleek niet zo belangrijk te zijn, de andere loper wel. Hij werd hier namelijk tweede bij de M45 en ik eerste.

St. Georgecross, Spierdijk (10-12):
Waar de zware benen vandaan kwamen was al snel bekend. Op maandag voelde ik mij al niet helemaal lekker en op dinsdag en woensdag was het nog erger. Pas vanaf donderdag begon ik mij weer langzaam beter te voelen. Aangezien Silvia niet ziek is geweest en we al ingeschreven stonden zijn we toch naar Spierdijk gegaan. Ik heb mijzelf opdracht gegeven het kalm aan toen om niets te forceren, een flinke uitdaging.
De redelijk rustig start lukt mij aardig en ik spaar me wat in de eerste weilanden. Een aantal akkers bleken dit jaar weiland te zijn en dat was best goed te lopen. Het echte glibberdeel was daardoor een stuk korter, twee jaar geleden was dat wel een ander verhaal.
Eenmaal warm gelopen kan ik wat versnellen en haal ik regelmatig andere lopers in. Toch zie ik in de verte de lopers waar ik normaal gesproken bij crosswedstrijden in de buurt loop. Erg vind ik dat niet want ik heb niet het gevoel dat ik mij te veel aan het belasten ben.
Met nog een kleine versnelling op het eind heb ik toch een mooie klassering gelopen en wordt ik als derde gehuldigd bij de M45-54 (2e plek M45).
Na afloop zie ik toch dat ik veel in het rood gelopen heb, het is goed dat ik vandaag niet dieper gegaan ben.
Nu een weekje rustig aan doen en dan kijken hoever ik kom in Eersel. Mijn eerste plek van Hellendoorn wil ik toch wel verdedigen als het er in zit.

14-12-2023. UPDATE: Ik ben nog onvoldoende hersteld en heb mij helaas af moeten melden voor het NK Cross.

2 gedachtes over “Tweede keer voorbereiden op het NK Cross in 2023

  1. Pingback: Baggerfestijn | de Zandhaas

  2. Pingback: Halve van Den Helder 2024 | de Zandhaas

Plaats een reactie