Rondjes draaien in het Vijfhoekpark

Voor dit weekend stond de Strand- & Duinloop in Castricum op het programma. Maar deze werd vorige week zaterdag geannuleerd vanwege de aangescherpte maatregelen. Het alternatief was snel gevonden in de Lunterse Berg Wintertrail. Helaas kregen we van de week het bericht dat ook die niet door kon gaan wegens quarantaine van de organisatie en verplaatst is naar 12 februari. Overmacht dus en de nieuwe datum staat dus nu ook in de agenda. Maar wat ga je dan doen dit weekend? Ik had al aangegeven dat ik geen training kon geven in de duinen deze zaterdag en een wedstrijdje wilde ik eigenlijk ook wel lopen. Na nog wat zoeken kwam ik zodoende uit op de Vijfhoekparkloop in Zaandam.

Vooraf had ik al gezien dat het een kleinschalig loopje is met niet al te veel deelnemers. Maar hij werd nog wel georganiseerd, en dat is op dit moment wel het belangrijkste. Het Vijfhoekpark is een klein, wat troosteloos, park aan de rand van Zaandam. Er ligt hier een rondje van welgeteld 1570m die bestaat uit schelpenpaden. Voor de 10 km hield dit in dat dit rondje zes keer gelopen moest gaan worden. Plus nog een aanloopstukje om de afstand vol te maken. Zo hebben de jeugdloop en de 5 km ook een ander startpunt. En met een gezamenlijke starttijd van 11.00u houdt dit in dat er op drie verschillende plekken in het park gelijktijdig gestart wordt. Niets geen startschot maar gewoon aftellen en gaan. De startstreep is ook niet meer dan een vers getrokken streep op het schelpenpad. Prima geregeld en meer hoeft ook niet.

Vanaf het begin gaat een van de lopers er snel vandoor. Dit is voor mij toch even te gek en ik moet hem laten gaan. Achter mij is er geen loper aangesloten en ik heb het idee dat na 400m de kaarten al geschud zijn. Er zit niets anders op dan gewoon mijn rondjes draaien en er een leuke loop van te maken.

En gezellig is het zeker. Door de korte rondjes en een grote verscheidenheid van niveaus kom je constant andere lopers tegen. Aangezien het deelnemersveld ook niet al te groot is geeft dit met inhalen verder geen problemen. Ondertussen zie ik wel dat het gat in de tweede ronde niet groter wordt met de koploper en in de derde ronde lijkt deze zelfs kleiner te worden. Zo klein zelfs dat ik halverwege deze ronde het gat al dicht weet te lopen.

Er bij komen is een, er voorbij gaan is twee. Ik verwacht nog wel een paar rondes strijd als ik hem voorbij ben. De start was ook voor mij vrij hard en dat heeft de nodige energie gekost. Toch kan ik vrij snel een gaatje slaan en lukt het mij mijn tempo vast te houden. Nu de eerste lopers van de 5 km gefinisht zijn wordt het ook rustiger op het rondje. En met minder lopers op het pad is dat voor een schotse hooglander het teken om over te steken. Niet dat die geïnteresseerd is in de lopers, de openstaande schuurdeur trok duidelijk meer aandacht. Alleen kom je daar met zulke horens toch niet zo makkelijk naar binnen. Dat geeft mij wel de mogelijkheid om er zonder kleerscheuren langs te komen.

Bij het ingaan van de laatste ronde is het wel duidelijk dat de winst mij niet meer kan ontgaan. Evengoed probeer ik het tempo zo hoog mogelijk te houden. Een nette eindtijd lijkt er namelijk ook nog in te zitten, mede dankzij de snelle start. Ondertussen is de hooglander het pad weer overgestoken en bekijkt de lopers van een afstandje. Nog een paar bochten te gaan en dan kom ik in 34.48 minuten als eerste over de finish. Mede door de bomen en de vele bochtjes geeft mijn horloge wel een iets te kortere afstand aan maar ik ben zeker tevreden met deze eindtijd. Als ik het rondje in afstandmeten na meet blijkt het wel te kloppen, dus ik moet er maar vanuit gaan dat het ook klopt. Niet dat het veel uit maakt maar het geeft wel een goed gevoel hoe ik er nu voor sta. En het belangrijkste is dat ik toch weer een georganiseerd wedstrijdje heb kunnen lopen.

Advertentie

2 gedachtes over “Rondjes draaien in het Vijfhoekpark

  1. Pingback: De weilanden van de Wogmeer | de Zandhaas

  2. Pingback: De weilanden van de Wogmeer - www.mijnhardloopschoen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s