Leenderbos Trail

Afgelopen zondag stond de Leenderbos Trail op het programma. Voor mij een goede reden om weer eens een wat langere afstand te lopen. En dan is het natuurlijk leuk om de natuur elders in het land te verkennen in de vorm van een trail. Dit keer in het Leenderbos dus. Een mooi stuk bos, afgewisseld met heidevelden en vennen, ten zuiden van Eindhoven. Het is er vooral vlak en echte klimmetjes komen we dan ook niet tegen. Wat het wel weer zwaar maakt is het mulle zand op een aantal paden. Maar als “zandhaas” is dat eigenlijk ook wel weer in mijn voordeel.

IMG_0655

Je hebt bij deze trail de keuze uit diverse afstanden waarbij de afstanden tot 21 km zijn uitgepijld. Zelf loop ik de 32 km en zal dus ook een deel op gps moeten lopen. Dat is nog best wel spannend want dat heb ik niet eerder gedaan. Uiteindelijk blijkt dit ook erg goed te gaan en echt mislopen is er niet bij geweest.

Al snel loop ik met twee anderen voorop. Een tijdje later sluit er nog een loper aan. Zo zijn we met vier lopers. Eén loper met ook een navigatie, alleen wat lastiger afleesbaar. Eén loper met een gecrasht horloge, waardoor die alleen piepjes hoort maar niets ziet. Ikzelf met een werkend horloge, maar weinig ervaring. En een belg zonder navigatie. Hij had het vooraf niet gelezen en was dus verplicht een tijdje bij ons te blijven, en met het stevige tempo was dat niet makkelijk.

Juist dat stevige tempo gaat mij in de eerste 20 kilometer nog makkelijk af. We lopen vooral over brede paden afgewisseld met smalle MTB routes. Soms wordt het tempo er even uitgehaald door een paar stapstenen bij een visvijver of een route door manshoge varens. Maar verder is het allemaal goed te belopen.

Na 20 kilometer begin ik toch wel wat te verlangen naar de verzorgingspost. Ik merk dat ik de laatste maanden vooral korte afstanden heb gelopen en ook in trainingen kom ik vaak niet verder dan 10-12 km. En dat begin ik nu dus te merken. Al hebben mijn medelopers het ook niet makkelijk. Twee moeten toch een klein gaatje laten.

Als dan na bijna 28 km de verzorgingspost er eindelijk is neem ik even de tijd. De anderen gaan wel meteen door dus echt lang bijkomen is er niet bij. Al is het een trail zonder tijdwaarneming en klassement, toch wil ik nog wel de strijd aan gaan. Het gat is uiteindelijk ook niet echt groot.

Een loper is duidelijk sterker en loopt bij ons weg. Als de andere twee even verkeerd lopen ben ik ook snel weer bij ze en gaan we de goede kant op. De eerste loper komen we niet veel verder ook tegen. De route is hier onderhand al weer uitgepijld en de pijl wijst duidelijk naar links. Toch zegt het pijltje op mijn horloge rechtdoor. Na even twijfelen zien we ook de eerste loper terug komen, hij kwam verder geen pijlen tegen. En zo gaan we na het recht hangen van de pijl weer met zijn vieren verder. Al duurt dat niet lang meer. Het is nog maar een paar kilometer naar de finish en de loper die al even op kop liep is er ook snel weer vandoor. De andere twee laten het voor wat het is. Daardoor loop ik op een tweede plaats en dat kan ik ook zo houden. Uiteindelijk kom ik na 2.23.20u over de finish. Dat is dus een best hoog tempo voor een trail en een goede training voor de komende maanden. En uiteraard was dit ook een mooie kennismaking met dit bosgebied.

 

3 gedachtes over “Leenderbos Trail

  1. Heeft zomaar een onverlaat een pijl omgedraaid? Toch wel handig die GPX-bestanden.
    Ik ga zaterdag de Schuitwater lopen, de maximale afstand van 19km. En inmiddels jeukt het wel om toch die 64km op Ameland opnieuw en dan wel uit te lopen. Iets wat ik eerder nog geen behoefte aan had.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s