Kerstfeest in de Kop

Op tweede kerstdag zijn er redelijk veel loopjes waar je uit kunt kiezen. Als het uit komt wil ik dan ook wel mee doen. En dan staat er bij mij één wedstrijd bovenaan en dat is de Kerstcross in Opmeer, in de Kop van Noord-Holland. Het is een sterk bezette cross met bijna 2000 lopers op de verschillende afstanden. Ook is het voor veel lopers een jaarlijkse traditie om hier te komen. Daarbuiten is het ook een evenement waar het halve dorp voor uit loopt waardoor het een gezellig feest is.

Zelf deed ik dit jaar weer mee aan de 10 km. Nieuw was het dat dit jaar de 10 km bestond uit twee rondjes in plaats een grote ronde. Hierdoor had het publiek een beter overzicht op het wedstrijdverloop en zag je als loper ook meteen vaker de toeschouwers.

Voor de start had ik een mooi plekje gevonden voor in het startvak. Voor de winst hoefde ik niet te gaan, daar was de wedstrijd te sterk voor bezet. Maar in het leeftijds-klassement maakte ik toch nog wel kans. Door mijn startplek kwam ik meteen goed weg. In de eerste weilanden haalde ik nog enkele te snel gestarte lopers in en zo kwam ik op een prima plek te lopen. Hoe dit in het klassement was had ik geen idee van, dat zou ik achteraf wel merken.

AG20181226_DSD_0128

De prut in de weilanden viel, zeker in de eerste ronde, reuze mee. Geen lange glibber- en glijstukken maar een goed te belopen weiland. Alleen tussen de damhekken was het al behoorlijk stuk getrapt. De goed te belopen weilanden hield wel in dat het tempo vrij hoog lag. De redelijk korte afstand van de wedstrijd in combinatie met een klein gebrek aan snelheid zou het voor mij nog wel eens zwaar kunnen maken. En ja die kleiige prut is ook niet helemaal mijn specialiteit, geef mij maar mul zand.

Halverwege was het veld was ook al erg uit elkaar getrokken en de meeste lopers liepen nu hun eigen race. Bij het ingaan van de tweede ronde had ik er ook al een ruime 18 minuten op zitten. Na zo’n kilometer in de tweede ronde kon ik aanhaken bij Peter Res, toch niet de minste loper. Mooi om hier mee even samen te kunnen lopen. Vanaf de kant kregen we ook te horen dat we op een 17e en 18e plek liepen. Ondanks dat het veel kracht had gekost om het gaatje naar Peter dicht te lopen liep ik ook langzaam weer bij hem weg.

In deze ronde was het duidelijk te merken dat er al veel lopers over het parcours waren gegaan. Er waren meer stukken met prut en de rest was ook langer geworden. Op dit deel was ik wel bang dat ik in de eerste helft van de tweede ronde te hard was gegaan. Verder nog lopers in te halen moest ik maar uit mijn hoofd zetten. Het vasthouden van mijn plekje was het hoogst mogelijke. Zo kon ik met wat meer ontspanning toch nog aardig door lopen en een beetje energie sparen voor de finale.

Want voor die finale vreesde ik toch het meest. Die weilanden en prut zijn wel zwaar, het laatste stukje gaat gewoon over verharde weg. En op mijn snelheid durfde ik toch niet te gokken. De kans was reëel dat toch nog hele volksstammen mij voorbij zouden kunnen komen. Gelukkig had ik het gaatje op mijn achtervolgers redelijk groot kunnen houden. Dat werd dus nog even alles op alles zetten in het laatste stukje. En die opzet slaagde waardoor ik als 17e binnen kwam in 37.49 min. Uiteindelijk bleek dit ook nog voldoende voor een 2e plaats bij de M40.

Zo was het toch weer een mooie tweede kerstdag in de Kop van Noord-Holland. Een traditie die ik er gewoon in moet houden!

Schermafbeelding 2019-01-01 om 18.05.43

Advertentie

Een gedachte over “Kerstfeest in de Kop

  1. Pingback: De weilanden van de Wogmeer | de Zandhaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s