Het hogerop zoeken

Het hogerop zoeken. Zou dat lukken in het vlakke Nederland? Vast niet. Maar daar hadden ze bij MudSweatTrails wel iets op gevonden. De Vertical K Series. 4 keer een kilometer aan hoogtemeters maken tussen eind maart en eind april. Maar een berg van een kilometer hoog is in Nederland absoluut niet te vinden. Dat werden dus een paar kleine bergjes die je dan weer heel veel keer op moest gaan klimmen. Een leuk concept en ik was eigenlijk wel eens op zoek naar wat kortere evenementjes voor dit voorjaar. Inschrijven was dus zo gebeurd.

24 maart, Pyramide van Austerlitz.

 

De eerste Vertical K werd gehouden in Austerlitz op de Pyramide. En deze is maar 23 meter hoog. Om de kilometer dan vol te maken moesten we deze dus 44 keer beklimmen. Eerst een aanlooprondje om de pyramide en dan de smalle en steile trap op. Om de obelisk heen en weer naar beneden. En dan de trap blijven herhalen. Krap was het maar het klimmen viel mij nog reuze mee. Je kon je dan ook redelijk aan de leuning omhoog trekken. Het afdalen was wat lastiger en dat heb ik nog wel wat dagen gevoeld aan de spierpijn. Uiteindelijk had ik 1.08u nodig om de pyramide 49 te beklimmen. Het was voor MST duidelijk nog even wennen met de tellingen, zodoende had ik nog een paar bonus-beklimmingen.

14 april, Emmapiramide/Posbank.

29873088_10156262054679231_8511350430271310133_o

Deze lag mij duidelijk beter. Met 58 meter hoogte hoefden wij hier ook maar 18 keer omhoog. Eerst een stuk omhoog door het bos. Dan een stukje vlak. Heuveltje op en vervolgens naar de top van de uitkijktoren. En natuurlijk ook weer naar beneden.

Het werd een mooie strijd met Jeroen Machielsen voor de eerste plaatsen, waarbij ik hem uiteindelijk toch moest laten gaan. De totaal te lopen afstand was dit keer langer. Voor de 17 km met 1000 hm had ik dit keer dan ook 1.44u nodig.

21 april, Langste trap van Nederland, Landgraaf.

 

Natuurlijk mocht de langste trap van Nederland niet ontbreken in deze serie. De trap op de Wilhelminaberg is ‘slechts’ 78 meter hoog met 508 treden. Waardoor wij deze dan ook 13 keer omhoog moesten, oftewel 6604 treden.. De trap zelf en de afdaling door het gras er naast was niet de grootste uitdaging. De warmte was dat juist wel. Al bij de tweede klim had ik door dat het mijn dag niet was. Veel te warm. En na de zevende klim vond ik het wel genoeg geweest. Alleen jammer om voor een DNF helemaal naar Zuid-Limburg af te reizen.

Na een kwartiertje afkoelen in de schaduw begon ik mij eigenlijk wel weer een stuk beter te voelen. Na een koekje en wat pinda’s ging ik toch maar weer eens kijken of ik nog een of twee keer boven zou kunnen komen. En dat ging zowaar nog lekker ook. Voor het klassement hoefde ik deze dag niet meer te gaan. Wel kon ik mijn verticale kilometer af maken en heb ik de 13 beklimmingen volbracht. Uiteindelijk toch een mooie dag zo en weer wat geleerd. En volgende keer moet ik bij deze warmte dus nog langer rusten en af koelen, dan gaat het vanzelf weer goed.

28 april, SnowPlanet, Spaarnwoude.

Deze laatste uit de serie was een keertje lekker dicht bij huis. En bang dat het te warm zou worden hoefden we ook niet te zijn. Het was namelijk binnen in de skihal. De constante temperatuur van -5 ºC zorgt er dan voor dat de sneeuw niet smelt. Deze helling van 28m hoog mochten we nu 38 keer omhoog. Glad werd de sneeuw niet. Toch had ik veel voordeel met mijn stokken. Lekker jezelf aan je armen omhoog trekken. En ook je balans houden in de losgetrapte sneeuw naar beneden. Dat was toch meer een lange strandafgang maar dan een stukje kouder.

Dit was wel een hele mooie afsluiter van de serie. Leuk om een keer iets totaal anders te doen dan wat je normaal gewend bent. Nu de benen even goed laten herstellen van alle ‘kilometers’ van afgelopen weken en dan mij weer eens klaar maken voor de trails, baan- en wegwedstrijden.

Advertenties

Een gedachte over “Het hogerop zoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s