Strand-cross

Na een jaar van de kalender weg geweest te zijn stond de Strand-cross in Wijk aan Zee dit jaar toch weer op het programma. En als onderdeel van het Runnersworld Haarlem Cross Circuit 2017.18 is deze vaak sterk bezet. Nu is deze cross, met ruim 10 km, wat aan de korte kant voor mij. Ik was dus wel benieuwd hoe ik mee zou kunnen komen.

Toch stond ik bij de start al op de voorste rij. En dat was ook meteen het enige moment dat ik op kop lag. De start gaat namelijk altijd hard waarbij het een sprint richting strand is. Alleen kwam de parcoursverkenning van een half uurtje eerder mij goed van pas. Daar waar alle lopers voor mij schuin doorstoken richting de betonplaten bleef ik zelf wat meer bij de duinenrij. De betonplatenbaan was het toch wel iets omlopen en het strand was ook bovenaan vrij hard. Het is vaak een gok en dit keer pakte het goed uit. Net voor Frank van der Sluis en Dion Kes draaide ik de strandafgang bij Schoos weer op omhoog. De twee koplopers, Jeroen Kramer en Menno Schouten, waren al te ver weg om weer bij te halen.

Op de afdaling er na doe ik het even wat rustiger aan. Ik wil eerst kijken hoe de hamstring het houdt. Met echt snelheidswerk is die toch behoorlijk gevoelig en ik wil mij hier niet blesseren, en ik ben blij dat het goed aan blijft voelen. Frank en Dion sluiten direct ook aan en via het strand gaan we terug richting Heliomare.

Ik kan goed aansluiten en in de Dorpsduinen neem ik in de klim even de leiding over van ons groepje. Eigenlijk verwacht ik op dit moment dat de anderen aan blijven sluiten en nog wel gaan versnellen. Maar niets is minder waar en ik loop zelfs wat weg. Dat is nog wel een beetje vroeg in de wedstrijd naar mijn idee. Ik moet eerst maar eens kijken hoe lang ik dit vol kan houden.

Over het strand richting pier gaat het lekker. Er staat een stevig windje in de rug die we straks ook weer tegen zullen krijgen. Na de strandafgang moeten we de weg op. Dit stuk is niet echt crossen, een lang stuk asfaltweg hoort er toch niet bij. Maar een andere optie is hier eigenlijk ook niet. Zo’n 500 a 600 meter voor mij zie ik Jeroen en Menno lopen. Dat gat is gewoon te groot om nog dicht te lopen. Hoe ver Frank en Dion achter mij lopen weet ik even niet, en omkijken heb ik geen zin in. Gewoon doorlopen is het enige wat ik kan doen. En mij toch een klein beetje inhouden om het niet te forceren. En op blijven letten want struikelen over een dood konijn is ook niet de bedoeling, ik kan hem nog net ontwijken.

Als ik het strand op draai bij de pier kan ik het toch niet laten om te kijken hoe groot mijn voorsprong is. En die is behoorlijk. Frank en Dion lopen een paar honderd meter achter mij. Maar ze zijn ook met z’n tweeën. En ik zal alleen tegen de wind op moeten boksen terug naar start/finish. Voor mij zie ik wel dat Menno Jeroen heeft moeten laten gaan. Ik heb dus een goed richtpunt. En het is voor mij nu wel het beste deel van de wedstrijd. Een hard strand en een flinke harde wind tegen. Geen windstoten maar meer het idee dat er een sterke ventilator aan staat. Langzaam loop ik zo op Menno in maar kan hem niet helemaal bij halen.

Bij de laatste strandafgang haal ik mijn vrouw Silvia in die de kortere wedstrijd bij de dames loopt. Het laatste stukje met haar mee lopen doe ik alleen niet. Hoewel het gat groot genoeg is wil ik toch niet het risico lopen mijn derde plaats te verspelen. En Silvia wil ook wel graag een bosje bloemen op tafel… Zo kom ik in net geen 40 minuten binnen op een mooie 3e plaats en als 2e bij de M35. Vandaag heb ik weer eens gewoon lekker gelopen. En ook niets geforceerd. Een mooie laatste test met het oog op de Ronde Venen Marathon volgende week.

Naamloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s