Marquetteloop 2017

Afgelopen zondag was het weer tijd voor de Marquetteloop in Heemskerk. Deze loop kan ik zo ongeveer wel mijn thuiswedstrijd noemen omdat je aan het einde van de straat, waaraan wij wonen, langs loopt. Het is verder ook een loop van DEM, de atletiekvereniging waar ik lid van ben. De Marquetteloop was in vroeger jaren een zeer sterk bezette wedstrijd en ook de afgelopen jaren waren de podiumplekken altijd wel bezet door een paar Afrikanen. Met een nieuw bestuur was het dit jaar anders, dus meer regionale lopers en mogelijk nog kans om vooraan te eindigen.

Toch had ik er ’s ochtends helemaal geen zin in. Waarom had ik mij eigenlijk ingeschreven voor de halve marathon? Had ik niet beter mee kunnen doen aan de 7 km? Dat zou betekenen dat ik maar een keer tegenwind over de Noordermaatweg hoefde te lopen. En hoeveel last zou ik nog hebben van mijn arm? Na de valpartij bij de Veluwezoomtrail vorige week heb ik er de hele week nog wel last van gehad. Maar ik stond nu eenmaal al ingeschreven voor de halve marathon, en ja dan wijzig je toch niet zo snel meer.

In het startvak stonden wel veel bekenden, maar echte concurrenten ontbraken. Een aantal had ik wel al bij de start van de 7 km gezien. Hier waren er niet heel veel. Jacco zei al tegen mij dat ik moest gaan oefenen met handjes schudden. Zo’n vaart zou dat toch niet lopen? Zo liep het dus wel….

Vanaf de start was ik al direct los met alleen de motor nog voor mij. En de volgende 21,1 km heb ik ook weinig anders gedaan dan de motor volgen. Ik ben bewust ontspannen gestart. Een eerste kilometer van 3.35 was meteen een mooi tempo, en ik had hier ook al een behoorlijke voorsprong. Dat was wel jammer. De eerste doorkomst op de Noordermaatweg zat er al aan te komen, en zoals ieder jaar hadden we hier weer de nodige tegenwind. Eigenlijk had het wel lekker geweest om hier samen met anderen te lopen, dan hadden we elkaar nog wat uit de wind kunnen houden. Toch viel het uiteindelijk wel mee. Vooral doordat de wind wat westelijker stond. Hierdoor had je hem op de Noordermaatweg nog wel vol tegen maar had je er op de Noorddorperweg en Rijksstraatweg al minder last van.

DSC00580En zo was ik toch weer vrij snel rond in een tijd van net onder de 26 minuten. Een tijd van onder de 1.20u zou al mooi zijn, maar als ik dit vol zou kunnen houden kon er nog wel eens een nette tijd uit rollen. De Marquettelaan stond vol met juichende mensen. Vooral lopers die net hun 7 km er op hadden zitten. Dat geeft wel een boost. Leuk om dit zo eens mee te maken, het geeft even vleugels. Alleen was het wel zaak mijn hoofd er bij te houden om niet te snel te gaan. Ook in de tweede ronde had ik weer de weg helemaal vrij voor me. Een deel van het publiek was naar huis gegaan en nu was het een stuk stiller langs de kant. Wel begon ik mijn arm nu goed te voelen. Het werd dus zaak vooral ontspannen te blijven lopen. En daar heb ik de hele tweede helft van de wedstrijd wel aan moeten denken. Het gat naar de tweede loper was trouwens ook groot genoeg om dit te kunnen doen.

Na een iets snellere tweede ronde lag ik nog steeds mooi op schema. En een rondje in dit tempo moest nog wel te doen zijn. Het voordeel in de laatste ronde is wel dat je de nodige achterblijvers in ga halen. Dat geeft tenminste weer wat afleiding. Zeker op de Noordermaatweg was dat prettig. Ik had nu door dat een eindtijd rond de 1.17u er in zou kunnen zitten. Toch begonnen mijn benen zwaar aan te voelen. Ondanks dat ik vorige week uit moest stappen had ik toen de nodige kilometers gelopen en helemaal hersteld was ik niet. Het werd dus aftellen de laatste kilometers.

En ieder kilometer dichter bij de finish kreeg ik door dat ik een tijd onder die 1.17u nog wel eens kon halen. Maar ook mijn arm begon nu echt wel te verkrampen. Ergens werd het de noodzaak om ontspannen te blijven lopen maar ook aan te zetten. En dat viel niet mee. De laatste kilometer op de Marquettelaan maakte het allemaal niet heel veel meer uit en heb ik nog wat versneld. En zo werd dit mijn eerste overwinning bij de Marquetteloop. Erg mooi om eens mee te maken. En met mijn eindtijd van 1.16.44 ben ik ook dik tevreden. De komende dagen kan ik nog wel even nagenieten van de OVERWINNING in mijn thuiswedstrijd.

Advertenties

4 gedachtes over “Marquetteloop 2017

  1. Pingback: DNF | de Zandhaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s