heuveltje, HEUvel, STUWWAL(trail)

Een les heb ik afgelopen zaterdag wel geleerd, in de Ardennen zal ik rustig moeten starten. Bij de Stuwwaltrail heb ik volop genoten maar ook wel afgezien….

In Nederland heb ik afgelopen jaren al een aantal trails gelopen. Maar zoals beloofd op de site van MST zouden bij de Stuwwaltrail meer hoogtemeters zijn te vinden dan elke andere trail in Nederland. Met het oog op mijn inschrijving voor de Trail des Fantomes is het dus wel eens goed om te kijken hoe ik met deze hoogtemeters om kan gaan. En 19 km is ook nog een mooie afstand om er een training van te maken.

Op zaterdagmiddag dus afgereisd naar Oosterbeek voor de eerste editie van deze trail. Mooi op tijd voor een bakje koffie en ondertussen zie ik o.a. Jeroen Zeinstra, Ronnie Duinkerken, Erik Sanders, Jeroen Machielsen, Zac Freudenburg en Thomas Dunkerbeck rond lopen. Ik mag dan wel regelmatig aan de kop meelopen bij de trails, vandaag gaat het wel wat lastiger worden. Met Ronnie heb ik het al over dat het een “achterhoedegevecht” gaat worden. Ik wil rustig starten omdat ik geen idee heb wat mij te wachten staat. Maar zoals bij zo veel wedstrijden het geval is blijft het verstand ergens liggen en vlieg je er na het startschot ouderwets hard in. Ook nu weer. De eerste kilometer gaat heuvelaf en ook hard. Met Thomas en Ronnie vlak bij me lijkt het mij verstandig bij hun in de buurt te blijven en te kijken hoe ver ik ga komen. De kopgroep laat ik wel direct lopen. Daar heb ik vandaag toch niets te zoeken.

In het bos volgen een aantal steile klimmen elkaar op. Hier moet ik nog een paar lopers laten gaan. Mijn benen zijn blijkbaar nog niet helemaal hersteld van de Hardloop4daagse en dit tempo ga ik ook niet vol houden. In de duinen mag je dan wel de nodige heuvels DSC_0675hebben, dat zijn altijd nog molshopen in verhouding tot de hellingen die we vandaag voor onze kiezen krijgen. Na iets meer dan 4 km krijgen we een stukje asfaltweg. Ik hou niet zo van zo’n verharde weg. Maar op dit moment komt het als geroepen. Op dit stukje krijg ik mijn ademhaling weer onder controle en ga rechtsaf langs het slootje het bos weer in. Dit is dan meteen ook het zwaarste en mooiste stuk van de trail. Veel beklimmingen en soms onder en over bomen heen. De meeste hellingen moet ik met mijn armen flink op mijn bovenbenen drukken om zo alsnog boven te komen. Meestal lukt het me wel om hardlopend boven te komen maar als ik een helling zie met meerdere fotografen weet ik al genoeg. Ik red het net niet en moet de laatste paar passen wandelen. Gelukkig komen er na de hellingen stukjes relatief vlak bospad en herstel ik toch behoorlijk snel.

De lopers voor mij zijn voor het grootste gedeelte buiten beeld verdwenen. Het blijft dus goed opletten op het parcours. Dit lukt goed want er hangen voldoende lintjes. Toch loop ik op een gegeven moment bijna te ver door. Links van mij zie ik een lintje in het bos hangen en als ik goed kijk zie ik beneden bij de weg een verkeersregelaar staan. Het is een mooie afdaling door de diepe bladeren en ik vlieg de weg over aan de andere kant de heuvel weer op, oei…. Ook deze kom ik niet hardlopend boven. Ik vraag mij af hoe ver ik ben en hoe lang dit nog gaat duren. Mijn Garmin had ik voor de start te laat ingedrukt en die had zichzelf uitgeschakeld omdat de satellieten blijkbaar bezet waren. Dan maar stug door blijven gaan. Jeroen Krosse staat langs de kant en roept dat er weer een kuitenbijter aan komt. Deze kom ik gelukkig wel lopend boven en kan ik door gaan. In de verte voor mij zie ik soms nog een rood shirt en ik weet dat Thomas niet ver achter mij zit. Verder zie ik niemand om mij heen en ik word ook niet ingehaald. Zo slecht gaat het dus niet. Wel verwacht ik dat Thomas mij ieder moment voor bij kan komen, vlug doorlopen maar.

Dan is het weer even bos uit en na een sprongetje over een balk zie ik weer een lange heuvel voor me, minder steil en in de verte de lopers voor me. Het verbaast me wel dat we halverwege de helling het bos in worden gestuurd. Maar mijn verbazing wordt even verder bevestigd als ik te horen krijg dat ik op de 4e plek loop. Zelf had ik gedacht dat ik op plaats 8 of 9 lag.

Niet ver na de verzorgingspost loop ik zelf verkeerd. Gelukkig kom ik daar na een meter of 40 al achter. Even twijfel en als ik om kijk zie ik het rode lintje in het bos hangen. Bij het terug lopen zie ik Thomas voor me de juiste route in slaan. Aanhaken maar en weer door gaan. De volgende kilometers met trappetjes en door Heveadorp loopt Thomas soms weer uit en soms loop ik weer in. Het kostte een paar kilometer maar ik kan toch weer aansluiten. Op dat moment zie ik ergens uit mijn ooghoeken een snelle loper naderen. Dat blijkt Erik te zijn, het is duidelijk dat die dus verkeerd is gelopen. Er achter aan gaan doe ik maar niet. Maar als Erik voorbij komt kan ik Thomas ook lossen. Geen idee hoe ver het precies nog is, even op de tanden bijten. Daar staat Marc Weening ook en roept naar ons dat het nog 1,5 kilometer is. Het zou toch mooi zijn Thomas achter me te laten en versnel nog wat.

Dan staat er een bordje met 17 km er op. Hoe kan dat nou? Het is vandaag toch 19 km? Toch? Dat is dus nog iets verder. Ook verwacht ik nog wel een klimmetje, zoals ik gezien dacht te hebben op het parcourskaartje. Maar dan zie ik al snel wat bebouwing en het parkje bij de finish. Nog even een sprintje en dan toch een mooie vijfde plaats. Een schitterende trail. Ook wel afgezien. Als dit nu nog maar 500 hoogtemeters zijn dan kan ik in de Ardennen nog flink aan de bak. Daar dus zeker rustig starten, dat was wel de belangrijkste les vandaag. En genoten, dat heb ik ook gedaan vandaag. Daar draait trailen ook om!!

Advertenties

Een gedachte over “heuveltje, HEUvel, STUWWAL(trail)

  1. Pingback: Het was gewoon warm! | de Zandhaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s